Ana içeriğe atla

Kürtçe klavye - Kürtçe harfleri

Sanal klavye:

Kürt dilinin ve aynı zamanda yazısının, onu dünyadaki birçok dilden farklı kılan bir özelliği vardır. Kürt dili belli bir ülkeye ait bir dil değildir. Dünyadaki birçok dil genelde belli bir ülkeye bağlı olduğu halde, Kürtçe, farklı ülkelerde yaşayan Kürtler tarafından konuşulmaktadır. Bu ülkelerin başında özellikle Doğu Türkiye, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye gelir. Bunun dışında birçok eski Sovyet ülkelerinde yaklaşık 8 milyon Kürtçe konuşan insan var. Her Kürtçe konuşulan bölgede yazı sistemi de farklıdır. Kürtçe, Türkiye’deki bölgelerde Latin alfabesi ile yazılırken, İran, Irak ve Suriye’de ki bölgelerde ise Arapça alfabe kullanılmaktadır. Eski Sovyet Cumhuriyetlerinde Kiril yazı sistemi kullanılmaktadır. Kürtçe bir metin yazmak isteyen bir kişi ilk önce üç yazı sisteminden birine karar vermek durumundadır. 

Metni yazmanın en kolay yolu sanal bir klavye ile Kütçe yazmaktır. Çünkü sanal klavye ile mevcut bağlı klavyeyi değiştirmeden her üç yazı sisteminde de metin yazmak mümkündür. Onun yerine sanal klavyede Kütçe seçilir. Metin fare yardımıyla ekran klavyesi ile yazılabilir. Ayrıca, sanal klavye yardımıyla Kürtçe metni bağlı klavye ile yazmak mümkündür. Bu işlem sırasında klavye düzeni istenen yazı sitemi için kullanılmaktadır. 

Yazı sistemlerinin dışında Kürtçe bölgesel olarak da kısmen birbirinden oldukça farklıdır. Bu nedenle 3 tane birbirinde farklı lehçe vardır: Kumançça, Soranice ve Güney Kürtçe. Kumançça kuzey bölgelerde konuşulmaktadır (Türkiye, Irak, Suriye, eski Sovyet cumhuriyetleri). Soranice daha çok Irak ve İran’ın merkez bölgelerinde konuşulmaktadır. Yazı sisteminin yanı sıra, Kürtçe yazı yazmak isteyenler aynı zamanda hedef dildeki lehçeyi de göz önünde bulundurmak durumundadır.